TALA FA'A'UGA O TUNGSTEN

TALA FA'A'UGA O TUNGSTEN

 

O su'esu'ega i le fa'aogaina o le tungsten e mafai ona feso'ota'i fa'atasi i vaega e fa: vaila'au, u'amea ma so'o sili, filaments, ma carbide.

 1847: Ua faʻaaogaina masima tungsten e fai ai le cotton lanu ma fai ai lavalava e faʻaaoga mo tala faʻataʻitaʻi ma isi faʻamoemoega e le mu.

 1855: Ua faia le faiga Bessemer, e mafai ai mo le tele o gaosiga o le sila.I le taimi lava e tasi, o uʻamea muamua tungsten o loʻo faia i Austria.

 1895: Na suʻesuʻeina e Thomas Edison mea e mafai ona faʻafefe pe a faʻaalia i le X-ray, ma maua ai o le calcium tungstate o le mea sili ona aoga.

 1900: High Speed ​​Steel, o se faʻafefiloi faʻapitoa o uʻamea ma tungsten, o loʻo faʻaalia i le World Exhibition i Pale.E fa'atumauina lona ma'a'a i le maualuga o le vevela, lelei mo le fa'aoga i meafaigaluega ma masini.

 1903: Filaments i lamepa ma matauila o le faʻaaogaina muamua lea o le tungsten lea na faʻaaogaina ai lona maualuga maualuga o le liusuavai ma lona eletise eletise.Pau lava le faafitauli?O taumafaiga muamua na maua ai le tungsten e vaivai tele mo le faʻaaogaina lautele.

 1909: O William Coolidge ma lana 'au i le General Electric le US ua manuia i le mauaina o se faiga e fausia ai filaments tungsten ductile e ala i togafitiga vevela talafeagai ma galuega faʻainisinia.

 1911: O le Coolidge Process o loʻo faʻatau pisinisi, ma i se taimi puʻupuʻu moli tungsten ua salalau solo i le lalolagi atoa ua faʻapipiʻiina i uaea tungsten ductile.

 1913: O le lē lava o taimane tau pisinisi i Siamani i le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, na taʻitaʻia ai tagata suʻesuʻe e suʻe se isi mea e sui ai taimane mate, lea e faaaogā e tusi ai uaea.

 1914: “Sa iai le talitonuga o nisi o tagata tomai faapitoa i vaegaʻau a Malo Aufaatasi e faapea, i le ono masina o le a vaivai ai Siamani i pulufana.Na vave ona iloa e le au soofaatasi o Siamani ua faateleina lana gaosiga o auupega ma mo se taimi na sili atu nai lo le gaosiga a le Allies.O le suiga na mafua ona o lona faʻaaogaina o le tungsten high-speed steel ma le tungsten cutting tools.I le ofo tele o Peretania, o le tungsten na faʻaaogaina, na maua mulimuli ane, na sau tele mai a latou Cornish Mines i Cornwall.- Mai le tusi a KC Li i le 1947 "TUNGSTEN"

 1923: Na tuʻuina atu e se kamupani faʻamalama eletise Siamani se pateni mo le tungsten carbide, poʻo le malo malosi.E faia e ala i le “sima” o fatu tungsten monocarbide (WC) malō i totonu o se mea fa'apipi'i o le u'amea ma'a'a e ala i le su'eina o vaega vai.

 

O le taunuuga na suia ai le talafaasolopito o le tungsten: o se mea e tuʻufaʻatasia ai le malosi maualuga, faigata ma le maaa maualuga.O le mea moni, o le tungsten carbide e faigata tele, na o le pau lava le mea masani e mafai ona sasaina o se taimane.(Carbide o le faʻaoga sili lea ona taua mo le tungsten i aso nei.)

 

1930s: O talosaga fou na tulaʻi mai mo faʻapipiʻi tungsten i totonu o le suauʻu alamanuia mo le hydrotreating o suauu mama.

 1940: Na amata le atinaʻeina o uʻamea, nickel, ma cobalt-based superalloys, e faʻatumu ai le manaʻoga mo se mea e mafai ona tatalia le ofoofogia o le vevela o afi afi.

 1942: I le taimi o le Taua Lona Lua a le Lalolagi, o tagata Siamani na muamua faʻaaoga le tungsten carbide core i le maualuga o le saosaoa o meatau e tuia ai.Toeitiiti lava “liusuavai” tane tane a Peretania pe a taia e nei masini tungsten carbide.

 1945: O faʻatauga faʻaletausaga o moli moli e 795 miliona i le tausaga i le US

 1950s: I le taimi nei, ua faʻaopoopoina le tungsten i superalloys e faʻaleleia ai a latou faʻatinoga.

 1960s: Na fananau mai ni faʻaupuga fou o loʻo i ai mea faʻapipiʻi tungsten e togafitia ai kasa taʻavale i totonu o pisinisi suauʻu.

 1964: O le faʻaleleia atili o le lelei ma le gaosiga o moli moli e faʻaitiitia ai le tau o le tuʻuina atu o le aofaʻi o le malamalama i se vaega o le tolusefulu, pe a faʻatusatusa i le tau i le faʻaofiina o le moli moli a Edison.

 2000: I le taimi nei, e tusa ma le 20 piliona mita uaea molī e tosoina i tausaga taʻitasi, o se umi e tusa ma le 50 taimi le mamao o le lalolagi ma le masina.E faʻaaogaina e le moli le 4% ma le 5% o le aofaʻi o le gaosiga o le tungsten.

 

TUNGSTEN ASO

I aso nei, o le tungsten carbide ua matua salalau, ma o ana talosaga e aofia ai le tipiina o uʻamea, masini o laupapa, palasitika, composites, ma sima vaivai, faʻapipiʻiina (vevela ma malulu), mining, fausiaina, vili papa, vaega faʻavae, vaega faʻaofuofu ma vaega militeli. .

 

O lo'o fa'aaogaina fo'i u'amea u'amea tungsten i le gaosiga o nozzles afi roketi, lea e tatau ona i ai mea lelei fa'afefeteina.Super-alloys o loʻo i ai le tungsten e faʻaaogaina i laumei turbine ma vaega faʻafefe ma faʻaofuofu.

 

Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, ua maeʻa le nofoaiga a le matauila ina ua mavae le 132 tausaga, ona ua amata ona latou faʻaumatia i le US ma Kanata.

 


Taimi meli: Iul-29-2021